lauantai 21. helmikuuta 2015

Lampaanroippeita ja lyhyesti treeniä

Olin jo lähes unohtanut, että olin luvannut hakea Ninalta Tiirinkosken Tehtaalta lampaan sisäelimiä ja roippeita. Koska tänään ei ollut mitään erityistä ohjelmaa, oli hyvin aikaa pistäytyä Hämeenlinnassa. Anja lähti matkaseuraksi ja vaihteeksi pakkasimme itsemme autoon.

Ninalla on lampolassaan enimmäkseen gotteja ja ahvenanmaalaisia. Meillä oli viime syksystä Ninalta 16 uuhen ja karitsan porukka laiduntamassa toisella lohkolla. Meillä oli laidunten suhteen siitä poikkeuksellinen tilanne, että ruokaa oli enemmän kuin syöjiä. Ninalla on ensisijaisena työkoiranaan Teho, joka on varsin nimensä mukainen. Kasvamassa on vuosikas Ruotsintuonti Timi, jota oli tarkoitus samalla vilkaista.

Visiitin alkuun Nina näytti mitä oli nuorella koirallaan tehnyt. Se on oppinut painamaan lampaat rauhallisesti ulos lampolasta ja pitämään ne ulkona. Nyt käytiin läpi kuinka nuorelle koiralle voi/pitää opettaa tasapainoa ja kasaamista. Lampolan toisesta osasta siirrettin ruokintahäkit ulos, jolloin siitä sai oikein näppärän treenitilan. Anja siirsi Coelin kanssa pienen porukan toiselle puolelle ja näytti ihan perustreeniä, tasapainoa ja kuljetusta sekä havainnollisti kuinka vedot vaikuttavat koiran tasapainoon.

Tämän jälkeen treenasin Rhosilla periaatteessa samoja asioita. Lisänä oli ainoastaan tasapainon rikkomista ja lähettämistä ahtaisiin paikkoihin. Porukassa oli mukana yksi vanhempi uuhi, jonka Coel oli kokemuksellaan pakittanut. En ollut tajunnut kuinka paljon se pani painetta koiraan, ennen kuin lähetin Rhosin lampaiden taakse. Rhos pääsi yllättämään rysäyttämällä sinne todella kovaa ja vaikka osasin olla varuillani, se ehti tehdä sen toistamiseen. Lyhyemmästäkin treenistä tulee intensiivinen, kun liikutaan koiran mukavuusalueen ulkopuolella. Alussa autoin Rhosia niin, että sen ei tarvinnut kohdata vanhempaa uuhta. Kun harjoitus eteni, se ei edelleenkään halunnut kohdata ko uuhta, mutta siirsi porukkaa liikuttamalla muita eläimiä.

Anja otti Timin työstääkseen. Timistä huomasi, että se oli tottunut painamaan, ei kiertämään. Sillä on kuitenkin palikat kohdillaan ja Anjan avustamana se löysi tasapainon nopeasti. Lampaiden ja seinän väliin meno hirvitti, mutta ihmisen läsnäolo nosti nopeasti sen itsetuntoa. Kiva ja yhteistyökykyinen rekku.

Pyöräytin Rhosin toistamiseen. Tällä kertaa se joutui muokkaamaan lisää asennetta ja liikkumaan avonaisemmilla flänkeillä sekä jonkin verran kuljettamaan eläimiä. Se kohtasi uuhen paremmin ja kertalleen toi sitä mallikelpoisesti työstäen ilman pienintäkään ajatusta puremisesta, vaikka tilanne oli sille vaikea. Kun pysäytin koiran, se lohmaisi ainoan kerran treenin aikana ison suullisen paskaa, kuin ottaakseen pitkän huikan kossupullosta.

Anja näytti vielä Ninalle muutaman jutun, mitä treenata tai tehdä koiran kanssa. Tämän jälkeen pakkasimme pahvilaatikot autoon ja sanoimme hyvästit.

Coel ja Rhos tarkkailevat Anjan ja Timin treeniä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti