lauantai 31. tammikuuta 2015

Nautoja

Tänään meillä oli erilainen päivä. Lähdimme jo aamusta liikkeellle Anjan ja Jessican kanssa kohti Kouvolaa ja Vanhalan Pirjon tilaa. Ensisijaisesti ajatuksena oli näyttää nuorille koirille nautoja, mutta toiveena oli, että pystyisimme myös isoja koiria treenaamaan.

Perillä meitä odotti varmaankin 30 hiehon porukka ulkona kirmailemassa laitumen reunaa edestakaisin. Olimme kuulleet aiemmin, että Pirjon naudat eivät välttämättä ole aina kaikkein helpoimpia paimennettavia, sillä ne mielellään testaavat koiraa.

Aluksi Pirjo otti meille pienemmän porukan ja Magda sai kokeneimpana aloittaa. Alkuun kaikki tuntuikin sujuvan hyvin ja Magda liikutti eläimiä hyvällä tuntumalla. Jonkin ajan kuluttua "Ilona" (tai mikälie) sai tarpeekseen ja lähti juoksemaan kohti pihattoa. Magda meni eteen pysäyttämään, mutta tajusi ajoissa, että hieholla ei ole aikomustakaan pysähtyä. Magda löi maihin ja hieho juoksi suoraan sen yli. Sivusta ainakin näytti siltä, että koira ei ottanut osumaa [Myöhemmin Rhy yritti pysäyttää samaa eläintä laser-miekalla ja pyörähti ikävästi jaloissa]. Sillä kertaa apukoirat ja ihmiset saivat "Ilonan" käännettyä, mutta jo muutaman hetken jälkeen ko. hieho juoksi kaverinsa kanssa läpi kaikista koirista, ihmisistä ja parista langasta.

Etualalla Roope, etummaista pysäyttämässä Iikka ja Magda kääntämässä viimeisiä.


Tämän jälkeen otimme koko lauman käyttöön. Rhyn otteet paranivat huomattavasti isommalla laumalla, Dew oli kuin luotu naudoille ja Rhosin veli Coel suoriutui kylmäpäisesti tehtävästään jännityksestä huolimatta.

Rhos katseli Coelin touhua täristen. Jos Magdan kanssa tekeminen on enimmäkseen hauskaa ei Rhosin kohdalla voi vielä sanoa samaa. Rhosin mielestä naudat ovat ERITTÄIN jännittäviä ja jokseenkin pelottavia, eikä alhainen koulutustaso laisinkaan helpota tilannetta. Rhos ajautuu helposti liian lähelle eläimiä, eikä sillä ole oikeasti avoimia flänkkejä, varmoja suuntia tai kunnollista stoppia niin, että pystyisin sitä kunnolla auttamaan, että sen olisi helpomp selviytyä tilanteesta. Jännitys purkautuu helposti ryntäykseen ja muutamia kertoja se juoksi koko lauman ympäri purkaakseen painetta.

Rhosin jälkeen tein Magdalla vielä hetken koko laumalla ja Jessica kävi Mercin kanssa kävelemässä liinalla porukan perässä. Viimeisenä otin Rhosin uudelleen. Aluksi se oli hyvin jännittynyt ja juoksi muutamia kertoja vain tasapainoon (mikä ei ole omasta näkökulmasta laisinkaan kivaa!), mutta sain sen rauhoittumaan. Lopulta olimme vain lauman vedon puolella ja työstimme muutamia eläimiä kerrallaan. Tavoitteena oli saada Rhos pysymään oikeassa mielentilassa.

Rhos ja "flänkki"Rhos kasaamassa jättäytyneitä eläimiä

Viimeiseksi menimme pihattoon ummessa oleville eläimille. Dew näytti todella kylmähermoista eläintenkäsittelyä. Ei ikinä uskoisi, että se oli ensimmäistä kertaa naudoilla. Myös Magda pääsi pyörähtämään sisätiloissa. Pieni taskuase toimi kuin rasvattu. Muutama yksilö kävi kysymässä onko Magda tosissaan, mutta se oli nopeasti selvitetty. Hyvin Kirppu painaa, pitää ja menee ahtaaseen. Treenien jälkeen kävimme kävelyttämässä koiria ja kahvilla. Lenkillä olivat meidän ja Pirjon koirat sekä Mäkelän Tiinan Roopen kanssa. Mukavan sosiaalisia koiria koko porukka.

Eläimet on painettu nurkkaan


Huutomerkin alla on taskuase matkalla  nautojen taakse

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti