sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Murto - sisätreeniä Rhos & Bryn

Linda, Brynin omistaja, kävi meillä eilen pentuja kurkkaamassa. Samalla sovimme, että ajaisin tänään Murtoon käyttämään Rhosia lampailla. Kiertelimme tiluksia ja totesimme, että lumen ja jään suhteen lampaita voisi ottaa ulos, joskin treeniolosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset. Lopulta laiskuus ja/tai saamattomuus voittivat ja päädyimmekin tekemään ainoastaan ahtaan paikan treeniä.

Erotimme porukasta viisi nuorempaa uuhta ja suljimme aidoilla lampolan ulkotilan hankalammat ulokkeet. Rhos sai jatkaa samaa treeniä kuin aiemmin eli rauhallisia flänkkejä, aidan ja lampaan väliin menoa sekä lampaan kohtaamista. Etenkin treenin alkuun aidan toisella puolella oleva hevonen toi Rhosiin lisäpainetta.
Tempo pysyi nyt lähes koko ajan hyvänä. Rhos on rauhallinen olemukseltaan ja liikkeet ovat puhtaat. Lampaiden kohtaaminen oli edelleen hetkittäin hankalaa ja se väistää mielellään flänkille tuijottavaa eläintä. Näin kuitenkin saman mitä viikko sitten Ninalla eli Rhos painaa tuijottavan uuhen  viereisiä eläimiä, jolloin sille hakalampi uuhi seuraa muiden perässä. Muutamia kertoja se käveli lampaita päin oikein mallikelpoisesti. Ennen kuin lopetin, seurasimme Rhosia, joka yksinään tasapainoitteli ja piti lampaita. Liikkeet olivat edelleen täysin puhtaat ja olemus rauhallinen. Välillä se väisti jotain tuijottavaa eläintä, mutta kävi tuuppaamassa porukkaa toisesta reunasta. Se piti lampaat asiallisesti kasassa.


Rhos pitää yksin ja rentona lampaita kasassa


Linda teki väliin Brynin kanssa. Bryn on käytännössä talven vain pitänyt uuhia, joten Linda varoitteli, että saattaisin nähdä jotain, mistä en ehkä tykkää. Onneksi tilanne oli päinvastoin. Brynillä oli puhtaat liikkeet, tempo enimmäkseen hyvä ja lampaita päin kävely todella vakuuttavaa. Kävimme läpi sitä, kuinka Bryniä on treenattu kohtaamaan ja pitämmään lampaat.


Roryn pentujen isä Bryn


Otin Rhosilla toisen toisen setin. Nyt sille laitettiin naru pantaan, että pääsisin paremmin auttamaan sitä. Heti sisälle mennessä asenne oli napakampi kuin ensimmäisellä kerralla. Tällä kertaa tehtiin enemmän poispäin ajoa ja päin kävelyä. Tämä paineisti selkeästi Rhosia ja se rupesi haukkailemaan paskaa. Minulla oli Rhosin kanssa paimennuksen aloittamisessa hankaluuksia ja kesti kauan, että opin luottamaan koiraan. Tällä hetkellä sen kanssa tekemisessä ei ole mitään "pelottavaa", vaikka se purki nuorempana jännityksen helposti puruun. Koirassa näkyy se, että sitä on jouduttu ottamaan käsiin ja nyt se tuntee olonsa valillä "aseettomaksi", eikä oikein tiedä miten hanskata tilanne. Olin pyrkinyt välttämään tätä tilannetta, mutta koska tähän on tultu, pitää koiran itseluottamusta rakentaa ja auttaa sitä löytämään keinoja selviytyä erilaisista tilanteista. Pyysin Lindaa näyttämään Rhosin kanssa, kuinka oli Bryniä opettanut. Tämän setin aikana näkyi silmissä kuinka koiran itseluottamus kasvoi. Kiitos Lindalle ja näitä lisää :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti