tiistai 17. maaliskuuta 2015

Viikonlopun lammastelut LAUANTAI

Ajoimme aamupäivästä Rönnesiin. Samulilla oli karitsoinnit alkaneet pari päivää aiemmin, joten  pääsimme heti pienesti hommiin. Punnitsimme ja korvamerkitsimme viiden uuhen karitsat, merkkasimme siirrettävä "perheet" ja yhdistimme kolme uuhta karitsoineen.

Uuhi on kävellyt toisesta lampolasta karitsoiden perässä
Uusi mammaosasto ja karitsoillla äidit vielä hakusessa

Tulevia mammoja

Ennen hommien alkua alkoi aiemmin limonut ensikko synnyttämään kuollutta karitsaa (en halunut kuvia heti teksin alkuun). Karitsasta näkyi toinen takakinner ja koska uuhella ei ollut maito laskeutunut ja karitsa oli kuollut, ei uuhi ollut juurikaan avautunut. Liukasteella sain takajalan oikaistua ja toisen kintereen löysin, mutta en saanut sitä käännettyä. Anja oikaisi jalan vielä pienemmillä käsillään ja jatkoin uuhen auttamista. Hissukseen karitsa tuli ulospäin ja lopulta myös hartiat tulivat esiin. Jostain syystä pää ja etujalat eivät enää tulleet yhtäaikaa, joten käänsin etujalan kerrallaan ulos, minkä jälkeen pää syntyi helposti. Ilman ultraa oli mahdoton sanoa, oliko uuhella vielä karitsaa/karitsoita kohdussa. Käynnin aikana syntyi pihattolampolassa yhdet kolmoset ja ykkönen.

Ilme kertoo paljon

Keskonen 

Hommien jälkeen treenasimme koiria jonkun verran poistoeläimillä sisätiloissa. Rhos oli parempi kuin aikaisemmin . Se on sisällä flänkeillä paremmin auki kuin ulkona (ja karsinan malli ei ole helpoin) ja menee enimmäkseen rauhallisesti ahtaaseen ja maltti pitää myös pitämisessä. Kohti kävely on parempaa ennen kuin koira väsyy. Yhdessä setissä onnistuin jakamaan Rhosilla parinkymmenen eläimen porukkaa. Saan sen irti ja/tai etäämmälle lampaista painostavalla "pois" käskyllä, joka on opetettu ihan muualla. Se maltaa odottaa, kun järjestelen rakoa ja kun laumat ovat riittävän etäällä toisistaan, tulee Rhos myös väliin ja pitää yllättävänkin hyvin sille osoitettuja lampaita.

Magdalla tein ainoastaan muutamia jakoja ja pitoa, mikä ei tällä kertaa sujunut erityisen hyvin. Siirtoon laitumelle Magda pääsi mukaan

Rhos pitää lampaita minulle


Sisätreenin jälkeen tsemppasimme ja otimme muutaman lampaan ulos. Tein Rhosilla kaksi lyhyttä pätkää. Koska naapuritalossa oli ihmisiä nautiskelemassa aurinkoisesta säästä ja täysin tyynessä äänet kuuluivat turhankin hyvin, olin hieman puolivillainen Rhosin kanssa. Tästä treenin osasta ei varmasti ollut mitään hyötyä, sillä Rhos ei ole sen tyyppinen koira, että sen kanssa voisi tehdä "vähän sinne päin". Onneksi saimme Anjasta ja Frostista kuvattua "Pois tasapainosta" - videomateriaalia Next Step-kurssia varten.

Anja ja Frost

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti