keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Viikonlopun lammastelut SUNNUNTAI

Alkuun olin ajatellut viettää yhden ihan oikean vapaapäivän, mutta aurinkoinen sää "pakotti" lähtemään liikkeellle. Tällä kertaa suuntana oli Murto. Linda oli aloittanut projektin, missä talvilaitumelle pystytettiin katos niin, että treeniuuhet pääsevät muuttamaan ulos ja tiineet saavat jäädä omaan rauhaansa. Murron oma porukka oli jo tehnyt suurimman työn ja oma osuus jäi lähinnä olkien levittämiseen ja siinäkin Joskin Iida oli apuna.

Olin alkuun viemässä treeniporukka kaksvitoseen (matkaa joitain satoja metrejä) pelkästään Magdan kanssa, mutta lampaat päättivät reagoida vieraaseen koiraan voimakkaammin ja olivat tulossa minusta yli, vaikka koira oli kaukana. Nappasin  alkumatkasta Rhosin autosta ja otin sen toppariksi. Rhosin työskentely topparina ei ole todellakaan oppikirjan mukaista, sillä se liikkuu usein aivan liian lähellä ja käy välillä pysättämässä lampaat. Se kuitenkin pysyy hyvin edessä ja vaikka se härveltää, se osaa antaa lampaille tilaa edetä, eikä tarvitse juurikaan käskytystä. Tämä ominaisuus näkyi Rhosissa jo viime kesänä, sillä huolimatta muista haasteista, pystyin tekemään Rönnesissä isojenkin laumojen laidunsiirtoja niin, että Magda ajoi ja Rhos oli topparina.


Matkalla kaksvitoseen laidunpätkän poikki (c) Joski


Rhosin treenin nimi oli flänkki-simputus ja suuntien opettaminen/vahvistaminen eli itse treeni ei ollut koiralle koko aikaa helppoa ja mukavaa. Flänkkien aukaisussa käytin nyt hieman kyseenalaista keinoa ja seison itse tolppana. Ajatuksena on saada koiralle ideaa flänkin oikeasta muodosta. Toisella tapaa asettumalla yritän saada koiraan sen verran painetta, että se lähtisi puhtaasti liikkeelle (flänkille). Tein Rhosilla kaksi settiä ja liitän tähän mukaan linkin toisen setin alusta. Edellisenä päivänä Rhos oli treenannut sisätiloissa isommalla laumalla, missä mm joutui käyttämään päätään ja vaistojaan sekä työskentelemään ahtaassa ja pitämään ja hallitsemaan lampaita. Juuri tästä vastapainosta johtuen en koe mitenkään huonona välillä treenata hieman "kurinalaisemmin".

TREENILINKKI:  https://www.youtube.com/watch?v=0MOCTFat2B4

Pienelle miehelle tuli iso hiki,

Magdan kanssa tein yllättäen taas vain jonkun jaon ja pitämis- sekä kääntymisharjoituksia. Magda.parka ei ole muuta koko talvena tehnytkään, joten onpa mielenkiintoista nähdä, missä tilassa lähityöskentely ihan oikeasti on - tai sitten ei -

Kun myös Joski ja Linda olivat omat settinsä tehneet, vein Rhosilla ja Magdalla uuhet takaisin, mutta ensimmäsitä kertaa talvilaitumelle. Ilman koiria tämäkin siirto olisi voinut olla haastavampi. Pienen lisäpuuhastelun jälkeen palasin kotiin viikonloppua viettämään. Tänään aikaa meni vain 4h, kun eilen olin poissa 10h. Aina välillä tulee miettineeksi, onko tämä kaikki sen arvoista, mutta ainakin vielä tuntuu siltä.


Magda on jossain lampaiden takana, Rhos topparina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti