sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Allendale 13.5

Aamupäivällä treffasimme Marlenen ja hän näytti meille laitumen, millä pystyisimme treenaamaan. Tällä kertaa kohteina  oli ~ 30 jonkun sortin mule hoggsia (poikimattomia). Näitä lampaita ei ollut paimennettu pitkään aikaan. Tämä rotu stressaantuu helposti ja reagoi helposti "kuolemalla". meitä varoitettiinkin siitä, että lampaat saattavat "kuolla". Ensimmäisessä sessiossa kaikki toimivat kuitenkin moitteettomasti ja treenasimme perusjuttuja isommilla ryhmillä.

Päivällä opimme kuinka pässipojat kastroidaan. Marlene opetti meitä kädestäpitäen muutaman karitsan kanssa. Saarilla lähes kaikki pässipojat kastroidaan. Samalla saimme harjoitella muutamalla lampailla paria niksiä, kuinka isokin lammas käännetään helposti, kun sen tasapainoa horjutetaan.
Kävimme toistamiseen muleilla ja koska laitumelle mennessä poikkeuksellisti satoi aika rankasti, treenasimme osan ajasta yhtä aikaa. Jaoin Magdan kanssa itselleni muutaman lampaan ajotreeniä varten. Yksi lampaista oli haluttomampi irtoamaan ja vaikka Magda siirsi sitä todella kauniisti, se lyyhistyi niille sijoilleen. Leena kasasi tahollaan kymmentä lammasta, kun yksi niistä luhistui. Rhystä on loistava kuvasarja, missä lammas vajoaa samaa tahtia kuin koiran ryhti nousee ja hämmästys leviää sen naamalle. Nämä lampaat eivät "kuolleet" samalla tavalla kuin osa kisalampaista. Ne ennemmin vajosivat maahan, tarkkailivat tilannetta ja nousivat ylös. Kuulimme myöhemmin Marlenen työnantajalta, vanhalta lammasmieheltä, että lampaat stressaantuvat herkemmin huonolla säällä. Olisko sateella ja tuulella ollut vaikutusta asiaan? Näitä lukuunottamatta lampaat toimivat oikeinkin hyvin ja toivat hyvän kokemuslisän.

Illalla kävimme syömässä Marlenen kanssa ja juttelimme yömyöhään takan lämmössä.

Pässipoikia
Treenilaidun
Marlene

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti