sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Kasaamisharjoitus ja Angus Jardinin luona 14.5Aamulla ajoimme paikallisen farmerin Gusin pelloille kokeilemaan kasaamista todella herkkien uuhien ja lampaiden kanssa. Koiran tuli käydä koko laidun läpi ja Leena aloittikin Spotin kanssa tehden todella tyylipuhtaan suorituksen. Anja siirtyi Rhyn kanssa pellolle, missä aluskasvillisuus vaikutti näkyvyyteen. Rhy teki valtavan työn kasaamalla lampaat isolta alueelta. Kokemuksen kautta tuli oivallettu, kuinka työn voi hoitaa vähän vähemmällä koiran juoksuttamisella. Magda palasi takaisin Spotin pellolle. Lampaat lähtivät liikkeelle Magdan vielä mennessä laitoja pitkin. Hetken ihmettelyn jälkeen homma saatiin toimimaan ja itse kasaus oli ok.

Puolen päivän jälkeen lähdimme ajamaan kohti Skotlantia tilalle, missä Angus Jardin toimii shephardina. Matka taittui halki jylhien maisemien ja aivan viimeiset kilometrit pelottavan kapealla, jyrkkäreunaisella ja kuoppaisella tiellä. Alkuun meillä oli toiveena päästä näkemään Anguksen koiria, mutta karitsoinnin ollessa edelleen kesken, ei hänellä ollut aikaa niiden näyttämiseen. Sen sijaan apu oli tervetullutta, joten pääsimme auttamaan häntä erottelussa. Ihan aluksi autoimme kuitenkin pullokaritsoiden ruokinnassa. Ne karitsat jotka eivät jaksaneet imeä letkutettiin, joten sekin taito on tullut testattua. Tämän jälkeen kasasimme valtavalta hillilaitumelta kaikki uuhet ja karitsat ylös tasaisemmalle alueelle, missä erottelu tapahtui. Heti alkuun Angus painotti meille sitä, että lampaiden kanssa ei saa kiirehtiä. Hänet oli pienestä pitäen kasvatettu siihen, että koirat juoksevat, eivät ihmiset. Meidän piti pitää ääntä haravoidessamme maastoa, jotta uuhilla olisi aikaa havaita meidän tulevan ja karitsat ehtisivät emojen matkaan. Kuljimme Magda kanssa vasenta laitaa ja lopulta edellämme meni kolmisenkymmentä uuhta, joiden nuorimmat karitsat olivat vuorokauden ikäisiä. Kärsivällisyydellä saimme oman porukkamme päälauman joukkoon.

Erottelussa vanhemmat karitsat emoineen siirrettiin aitaamattomille hilleille ja pienet karitsat, kaksoset ja synnyttämättöttömät jätettiin laitumelle. Angus käytti apunaan kahta Corriedhu Spotin jälkeläistä, neljävuotiasta Elsiä ja kaksivuotiasta Mooneya. Aluksi pidimme Anjan kanssa laumaa kasassa ja Leena toimi portinvartijana. Kolmen tunnin aikana työnjako muokkautui lopulta niin, että me huolehdimme Magda kanssa laumasta, Angus sortteerasi uskomattomalla kärsivällisyydellä vuoroin jätettäviä ja siirrettäviä lampaita, Anja ja Rhy ottivat haltuun siirrettävät ja kuljettivat niitä portille, missä Leena ja Spot huolehtivat etteivät erotetut päässeet ulkolaitojen kautta ohi tai jo siirretty takaisin laitumelle. Tämä oli erittäin opettavaista. Meille konkeritisoitui miten paljon koiralta vaaditaan. Sen piti olla henkisesti ja fyysisesti vahva, kyetä itsenäiseen ajatteluun, mutta samalla olla täysin kuulolla ja valmis käskyille. Vastuu omasta työpanoksesta auttoi todella ymmärtämään miten ja mihin paine tuli laittaa ja kuinka sitä höllätään. Niin kauan kuin eläimet pysyivät rauhallisina riitti, että koira oli etäällä ja jo pelkästään jaloille nosto saattoi olla riittävä paine. Jos joku yritti murtautua läpi, vaadittiin koiralta taitoa pysättää, mutta joskus sekään riittänyt. Selvisimme tunneista kunnialla ja vain kaksi yksilöä jäi väärälle laitumelle. Angus oli tyytyväinen saamaansa apuun, sillä tähän tehtävään hän olisi tarvinnut neljää tai viittä koiraa ja tässä vaiheessa karitsointia häen koiransa olivat  jo hyvin väsyneitä. Hillitä laskeutuessa hän "otti" mukaansa yhden uuden. Elsie antoi meille hienon näytöksen siitä, kuinka uuhta hallitaan pidemmällä matkalla.

Työn jälkeen kävimme katsomassa Anguksen koiria. Hänellä oli vielä neljä pentua Elsien siskosta ja Bobbyn Jakista. Erityisen vaikutuksen teki 8-vuotias Corriedhu Spot (Bobby Dalzielin Spotista). Koiran tapa käsitellä yksittäistä karitsaa oli todella hieno. Angus näytti viereisellä pienehköllä laitumella, kuinka pienellä vinkillä Spot otti haltuun sille merkatun yksittäisen uuhen tai uuhen karitsoineen. Koira oli todella intensiivinen, mutta jatkuvasti avoin käskyille. Päivän päätteeksi katsoimme vielä Emmerdalen ennen kotimatkan alkua.


Hilleillä Magdan ja Rhy reunat
Corriedhu Spot 

Corriedhu Spot
Erottelua ja Leena asemissa
Matkalla Skotlantiin
Shephard ja tila

Elsien singlaama uuhi
Magda asemissa
Spotin ja Magda kasaamisharjoitus laidun
Corriedhu Spot ja Leena
Kolme tuntia kestävä elämys!
Matkalla Skotlantiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti